W tradycji słowiańskiej wódkę podawało się do wielkich posiłków. Do dziś na tradycyjnych weselach polskich picie za zdrowie państwa młodych poprzedzone

zakąski - zdjęciejest dużą ilością potraw – w tym obowiązkowy tłuściutki rosołek bądź flaczki wołowe oraz tłuste mięsiwo jako danie główne. Stoły powinny się również uginać od zimnych potraw, jak ryba w galarecie, jajka w majonezie czy wszelkiej maści wędliny. Kuchnia polska jest bardzo smaczna i zarówno dla obeznanych szefów kuchni, jak i domorosłych kucharzy oferuje wachlarz potraw, które zachwycą i zaskoczą gości z każdego zakątka świata. My skupiliśmy się na tych prostych potrawach, które w restauracji można dostać jako przystawki, ale są równie chętnie wykorzystywane przez gospodynie i gospodarzy jako tak zwane „zakąski” do mocnych alkoholi – szczególnie czystych, ponieważ zwykle wódki smakowe czy nalewki nie komponują się z przedstawionymi poniżej potrawami. Fenomen słowiański zakąsek do alkoholu spowodował, że w niektórych miejscach na świecie można w lokalach znaleźć pozycję „zakuskis” lub wariacje tego słowa. Skoro więc te małe potrawy wzbudziły tyle zainteresowania czas przedstawić niektóre z nich. Oprócz zakąsek przedstawiamy również kilka prostych potraw, które zwyczajowo spożywa się z wódką.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -