Słonina: Słonina otwiera naszą listę – bardzo tłusta i smaczna, idealnie nadaje się do spożywania mocnych alkoholi. Surowa słonina nadaje się do jedzenia, chociaż my wolimy peklowaną lub kiszoną.

Pasztety: Pozycja zaskakująca, bowiem jedyna, która nie jest produkowana z mięsa i talerz wędlin i kiełbas - zdjęciepodrobów wieprzowych, a z dziczyzny. Najlepsze są pasztety z dzika, sarny i zająca. Jednak uważajcie jakie kupujecie. Najlepsze są pieczone pasztety w blaszkach, ponieważ dobrze zrobiony pasztet będzie trochę przywierał – jeśli widzicie w sklepie „goły” pasztet lub w folii lepiej odpuścić zakup.

Kabanosy: Suche, wędzone mięso wieprzowe – produkt z Polski. Doskonałe jako zakąska i przekąska.

Tłuste kiełbasy tradycyjne: Krojone w plasterki będą idealnie komponowały się z warzywami. Najchętniej jako zakąskę polecamy wieprzowe, nie drobiowe. Prawda jednak jest, co kto lubi i akurat ma pod ręką, by na stół postawić. Polska kuchnia wymyśliła tyle rodzajów kiełbas i suchych i tłustych i białych i czerwonych, że nie sposób wszystkich wymienić. Prawda jest taka, że duża część z nich podana na zimno uzupełni idealnie stół.

Wędliny: Podobnie jak kiełbas, wędlin u nas w kraju jest pod dostatkiem. Większość z nich idealnie się nada jako poczęstunek, ale również jako zakąska. W wędliny można zawinąć warzywka marynowane lub świeże (ogórek świeży z solą i pieprzem) i podać na talerzu.

Boczek: Boczek, czyli mięso wieprzowe wycinane z okolic brzucha. Jest silnie tłuste i nie powinno być nadmiernie konsumowane, jednak w sytuacji biesiady – urodzin czy wesela –  może stanowić ważny dodatek do poczęstunku dla gości. Istnieje również jego wersja okrojona z tłuszczu, którą zwykle nazywamy bekonem. Boczek wędzony może być spożywany na zimno i w tej postaci ma najgłębszy smak.

Wędzone ryby: Szczególnie popularne w Rosji jako zakąska. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych tłuszcze rybie są zdrowsze i wciąż pozostają tłuszczami, więc mogą wspomóc nasze żołądki, kiedy zasiadamy do stołu przy wódce. Dzisiaj ciężko o dobrą wędzoną rybę, produkowane przemysłowo są przesolone i zanurzane w roztworach chemicznych. Jeśli jednak mamy warunki lub zaufanego znajomego, możemy wzbogacić stół o fantastyczny smak, któremu ciężko się oprzeć.



Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: , , ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -