„Rybka lubi pływać” – tego zwrotu nikomu nie trzeba przedstawiać, doskonale on oddaje fakt, że najpopularniejszą zakąską do czystej wódki są śledzie w różnych formach.

- 1/2 kg śledziśledzie w oleju - zdjęcie
– 1l mleka
– 2 cebule
– oliwa z oliwek

Śledzie opłukać i umieścić w misce, zalać mlekiem aby były bardziej kruche. Trzymać w mleku od pół godziny do 3 godzin. Cebulę obrać, umyć i pokroić bądź w kostkę bądź w krążki. Śledzie kroimy w małe kawałki tak aby nadawały się do jednorazowego ugryzienia. Na półmisku wykładamy warstwami śledzie i pokrojoną cebulę. Całość zalać oliwą z oliwek. Najlepiej wstawić na co najmniej godzinę do lodówki lub zamiast półmiska śledzie wraz z cebulą umieścić w słoiku i wtedy zalać oliwą z oliwek. Zamiast oliwy z oliwek można dodać pół szklanki oleju do słoika i dodać kilka ziaren pieprzu. Po przygotowaniu wstawić na noc do lodówki. U nas podane z cebulką, szczypiorkiem, udekorowane papryczką i cytryną.



Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: , , ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -