-Kilka papryczek (najlepiej czerwonych lub pomarańczowych ponieważ są najsłodsze ale można i zółte i gorzkie zielone)
-3 ząbki czosnkupapryczki marynowane - zdjęcie
-1 lub 2 małe, białe cebulki
-3 listki laurowe
-4 ziarna czarnego pieprzu
-kilka ziaren ziela angielskiego
ZALEWA
-150-200ml octu 10%
-600-800ml wody
-2 łyżki cukru
-2 łyżki oliwy
-1,5 łyżki soli


Papryczki myjemy i kroimy w paski dowolnej grubości lub w mniejsze cząstki. Słoik wstawiamy do piekarnika (około 120 stopni), trzymamy nie dłużej niż kwadrans. Obieramy ząbki czosnku, cebulkę zaś kroimy w „piórka”. Do nagrzanego słoika wsadzamy warstwami pocięte papryczki, cebulkę, czosnek i przyprawy.
Teraz zalewa. Do gotującej się wody dodajemy przyprawy – ocet, cukier, oliwę i sól. Gdy przestygnie zalewą wlewamy do słoików. Szybciutko zamykamy i pasteryzujemy (np. w nagrzanym piekarniku) przez około 20 min.

Grzybki wykorzystaliśmy do tatara, ogóreczki również, ale też i do razowego chlebka ze smalcem. Niemniej papryczki marynowane również się nadają do smalczyku, jak i same pod kieliszek okowity. 

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: , , ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -