- 2kg ogórków gruntowych (małych)ogórki kiszone - zdjęcie
– główka czosnku
– kilka łodyg świeżego kopru
– na jeden słoik jeden liść dębu, porzeczki lub wiśni
– korzeń lub kilka listków chrzanu
– sól
– woda
– (opcjonalnie 3 ziarna pieprzu na słoik)

Metod przygotowania jest tyle ile gospodyń i gospodarzy, prawda jest taka, że każdy powinien poeksperymentować i sprawdzić jaka receptura najbardziej smakuje. My przedstawimy najprostszą, najtańszą, najłatwiej dostępną, ale jednocześnie diabelsko smaczną.

Musimy uzbroić się w kilka dużych szklanych słoików. Do każdego z nich włożyć kilka łodyg kopru, kilka ząbków czosnku (około pół główki), korzeń bądź kilka listków chrzanu oraz na każdy słoik jeden, maksymalnie 2 listeczki dębu, porzeczki a najlepiej wiśni. Opcjonalnie dodajemy po trzy ziarna czarnego pieprzu na każdy słoik. Następnie upychamy gęsto ogóreczki. Niektórzy twierdzą, że nie wolno zbyt gęsto więc kto jak woli ale o słoiki ciężko więc lepiej gęsto upchnąć. Następnie zalewamy wszystko letnią wodą  oraz sól w proporcjach 2 łyżki stołowe na litr wody. Całość zamykamy i chowamy na około tydzień lub dłużej w ciepłym i ciemnym miejscu. 



Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: , ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -