-2 nóżki wieprzowe + jedna golonka
-pęczek włoszczyzny
-pół główki czosnku
-1 cebula
-kilka liści laurowych
-kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
-sól
-(opcjonalnie) 1 lub 2 łyżki żelatyny (żelatyna i tak jest otrzymywana z kości więc 2 nogi i goleń spowodują, że żelatyna nie będzie konieczna)
-(opcjonalnie) pietruszka
-(opcjonalnie) gotowany groszek

Nogi myjemy i depilujemy dokładnie, pozbywamy się całej szczeciny i ładujemy do gara. To samo robimy z włoszczyzną (czyścimy, myjemy) i również do gara. Zalewamy garnek wodą by przykryć zawartość dodajemy soli do smaku lub vegety/kucharka, cebulę, listki laurowe, pieprz i ziela angielskiego i gotujemy aż mięso samo zacznie odchodzić od kości.
OPCJONALNIE: W trakcie gotowania wyjąć niektóre warzywa (głównie marchewkę) i pokroić w kostkę lub plasterki.
Następnie mięso z garnka wyciągamy i drobno kroimy (nie zapominamy o chrząstkach- ważne) Wywar przecedzić do garnka, warzywa z wywaru dokładnie zetrzeć i ponownie do garnka. Wywar doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. W tym momencie można dodać żelatynę (lub nie). Miseczki wykładamy pokrojonymi wcześniej warzywami i dodatkowo (czego autorzy nie dodają ale wiele osób owszem) gotowany groszek i pietruszkę. Całość zalewamy mięsem w wywarze i odstawiamy miseczki do lodówki żeby stężały.
Gotową potrawę spożywamy na zimno skrapiając octem lub cytrynką.


Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: , ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -