Gzik jest popularny szczególnie w Wielkopolsce i na Kaszubach, jednak na terenie Kaszub występuje w nieco zmienionej postaci. Gzik stał się popularny szczególnie w Barach Bistro ze względu na prostotę jego przygotowania i niewątpliwie walory smakowe. Przechowywanie go też jest całkiem proste.

- Średniej wielkości ziemniak
– Twarożek/Ser biały (wbrew wszelkim pozorom może być i chudy i tłusty i półtłusty)
– Pęczek szczypiorku
– Pęczek rzodkiewek
– Sól
– Do rozcieńczenia twarożku możemy użyć albo mleka albo śmietany albo jogurtu
* zamiast rozrabiać twarożek w śmietanie czy mleku można użyć samego serka Bieluch.

Przygotowanie samego gzika (czyli twarożku) jest proste – szczypiorek tniemy drobno, a rzodkiewkę ścieramy na tarce. Następnie przygotowujemy bazę. Tutaj jest pewna dowolność – dla osób lubiących chude potrawy proponujemy twaróg chudy wymieszany z mlekiem, dla innych półtłusty z jogurtem, a dla osób obawiających się dnia następnego twaróg tłusty ze śmietaną. Istnieje ostatnio odkryty nowy pomysł, czyli sam gęsty ser Bieluch. Niezależnie od tego co będzie bazą, musimy ją troszeczkę posolić dla smaku oraz wymieszać ze startą rzodkiewką i pokrojonym szczypiorkiem. 
Ziemniorka gotujemy, a następnie zwiniętego w folię aluminiową podgrzewamy w piecu. Podajemy całość rozcinając ziemniorką wzdłuż i dekorując go przygotowanym przez nas gzikiem. Całość powinna być bardzo miękka, więc wystarczy tylko widelec do jedzenia.     

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Tagi: ,
Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -