Kanapki z pastą maślanąKanapki z seremKanapka węgierskaKulki z sera RoquefortKanapki z serem na gorącoKanapki z grzybami na gorącoKanapka algierskaKanapka z łososiemKanapka z kawioremKanapka irlandzkaKanapka z drobiemKanapka z wędlinamiKanapka z pasztetemKanapki zwijane

Kromki bułki lub chleba posmarować masłem roztartym z różnymi składnikami. Proporcje składników podane zostały na sporządzenie 12 szt. kanapek. Kromki pieczywa smaruje się pastą:

Masło i cytryna. 2 łyżki (około 3 dkg) masła rozetrzeć z 1 łyżeczką soku cytrynowego i szczyptą startej skórki z cytryny.

Masło i kawior. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką kawioru i 1 łyżeczką soku cytrynowego.

Masło i musztarda. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżeczką musztardy.

Masło i chrzan. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżeczką tartego chrzanu i 1 łyżeczką soku z cytryny.

Masło i papryka. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1/2 łyżeczki papryki.

Masło i pietruszka. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką posiekanej naci pietruszki i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Masło i śledziki. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką pasty śledziowej.

Masło i sardynki. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką pasty sardynkowej i pół łyżeczki soku z cytryny.

Masło i szczypiorek. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką drobno posiekanego szczypiorku i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Masło i szyjki rakowe. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką utartych szyjek rakowych, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i szczyptą papryki.

Masło i wędzony łosoś. 2 łyżki masła rozetrzeć z 1 łyżką drobno posiekanego lub utartego na pastę wędzonego łososia i pół łyżeczki soku z cytryny.

Kanapki przygotowane jak wyżej można przybierać w różny sposób, na przykład:

Kanapki z pastą z masła i śledzi – filecikami ze śledzików i plasterkami jaja na twardo lub drobno pokrajanymi szyjkami rakowymi – skropić majonezem.

Kanapki z pastą z masła i chrzanu – cienkim plasterkiem wędzonego łososia i białym serem (śmietankowym).

Kanapki z pastą z masła i musztardy – cienkim plasterkiem gotowanego ozora i majonezem lub plasterkami jaja na twardo albo cienkim plasterkiem chudej szynki.  

1. Kanapki posmarować masłem i twarogiem wymieszanym ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, przybrać plasterkami rzodkiewki.

2. Kanapki posmarować lekko masłem i serem „camembert” – można przybrać posiekaną nacią pietruszki.

3. Kanapki z masłem i serem Roquefort zmieszanym z twarogiem skropić majonezem lub posypać papryką.  

Świerzy twaróg utrzeć na masę, domieszać posiekanej młodej cebuli i łyżkę papryki. Masą tą posmarować plasterki pieczywa razowego i oprószyć papryką.

Około 25dkg sera Roquefort przetrzeć przez sito, dodać łyżkę drobno posiekanego selera (surowego), łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę papryki. Dobrze wymieszać i uformować kulki. Kulki ułożyć na szklanym talerzu i oprószyć papryką.

Wymieszać 2 łyżki sera Roquefort z 1 łyżką twarogu lub sera śmietankowego i 1 łyżką majonezu. Posmarować tym kromki pieczywa, posypać papryką i wstawić do gorącego piekarnika do zrumienienia. Podać na gorąco.

1. Przygotować 12 małych grzybów (pieczarek). Do każdego kapelusza włożyć mały kawałek masła, przyprawić solą i pieprzem. Kapelusz położyć stroną wewnętrzną na okrągłym plasterku pieczywa i wstawić do gorącego piekarnika na 10 do 15 minut i zapiekać aż grzyb będzie miękki. Podać na gorąco.

2. Przygotować 12 kapeluszy małych pieczarek. Wymieszać 4 łyżki twarogu lub sera śmietankowego z 1 żółtkiem, dodając trochę soku z cebuli, soli i pieprzu. Masą tą napełnić kapelusze grzybów, ułożyć je na okrągłych plasterkach pieczywa i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy grzyby będą miękkie, podać kanapki na gorąco.

Utrzeć w moździerzu 100g migdałów, dodać 2 strąki zielonej papryki uprzednio wydrążone, ugotowane i drobno pokrajane oraz 2 pomidory obrane ze skórki i przetarte przez sito. Wszystko utrzeć na masę. Domieszać ucierając trochę oliwy. Przyprawić pieprzem. Otrzymaną masą posmarować plasterki pieczywa.  

1. Obłożyć kromki lub bułki cienkimi plasterkami wędzonego łososia (lub tuńczyka), skropić sokiem z cytryny.

2. Około 15 dkg ugotowanego łososia lub tuńczyka utrzeć na pastę, dodać majonezu, nałożyć na kromki bułki, skropić sokiem z cytryny i przybrać posiekaną nacią pietruszki.

Wymieszać 2 łyżki kawioru czerwonego lub czarnego, ćwierć łyżeczki drobno posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i posmarować tą masą plasterki pieczywa.  

Zetrzeć na drobnej tarce mały korzeń chrzanu. Utrzeć chrzan z taką samą ilością masła. Masą tą posmarować kromki chleba żytniego. Na każdej kromce położyć cienki plasterek wędzonego łososia, przybrać czerwonym kawiorem, skropić sokiem z cytryny.  

1. 25 dkg mięsa z gotowanej lub pieczonej kury (albo indyka) posiekać drobno i wymieszać ze śmietanką, dodając trochę papryki i soku z cytryny i obłożyć plasterki pieczywa przygotowane na kanapki.

2. 25 dkg posiekanego mięsa gotowanej kury lub indyka wymieszać z majonezem, obłożyć kanapki i przybrać drobno pokrajaną nacią pietruszki.  

1. Posiekać drobno 2 plasterki chudej szynki, dodać trochę majonezu i posmarować tym plasterki pieczywa, przybrać małymi listkami sałaty.

2. Okrągłe plasterki pieczywa posmarować masłem, na każdym położyć plasterek pomidora i kilka plasterków parówki.

3. Plasterki pieczywa obłożyć cienkimi paskami gotowanego boczku, przybrać majonezem, posypać solą i pieprzem.  

1. Plasterki pieczywa posmarować pasztetem (lub kiszką pasztetową) i posypać papryką.

2. Plasterki pieczywa posmarować pasztetem zmieszanym z utartym chrzanem (1 łyżka pasztetu i 1 łyżka chrzanu)), dodając trochę musztardy.

3. Plasterki pieczywa posmarować pasztetem i przybrać plasterkami korniszona.  

1. Cienkie plasterki salami owinąć dookoła korniszona, przekłuć drewnianą wykałaczką i ułożyć na talerzu.

2. Cienki plasterek szynki pokrajać na paski o szerokości około 3cm i owijać nimi korniszon lub grzybek marynowany. Przekłuć drewnianą wykałaczką i ułożyć na talerzu.

3. Paski szynki jak wyżej posmarować musztardą lub chrzanem ze śmietaną, zwinąć stroną posmarowaną do środka, przekłuć każdy zwitek wykałaczką i ułożyć na talerzu.  

 


Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -