Kanapki są to przekąski podawane przeważnie na zimno do napojów przed właściwym posiłkiem lub na przyjęciach specjalnych z tak zwanym „zimnym bufetem”, gdzie zakąski są ułożone na tacach, czy półmiskach i spożywa się je na stojąco. Powinny one być małe i tak przygotowane, aby można je wziąć dwoma palcami i spożyć jednym lub dwoma kąskami. Kanapki podawane do stołu zwykle są nieco większe i przy ich spożyciu posługujemy się widelcem.

Podstawą każdej kanapki jest mała kromka długiej (barowej) bułki pszennej lub chleba przeważnie pytlowego lub razowego. Na kanapki należy używać chleba czerstwego (z dnia poprzedniego), z wyjątkiem kanapek zwijanych, które przyrządza się ze świeżego chleba.

Grubość kromki zwykle wynosi około 7 do 10mm. Ostrym nożem należy z bułki lub chleba odkrajać skórkę. Kromki formuje się przeważnie prostokątne (3,5 x 5cm), lecz mogą one być również okrągłe, owalne, kwadratowe i trójkątne. Kanapki można także sporządzać na grzankach zrumienionych z jednej albo dwu stron, które powinny być przygotowane bezpośrednio przed podaniem.

Kromki chleba smaruje się świeżym masłem lub pastą maślaną (masłem roztartym z różnymi składnikami), okłada serem, wędlinami, pomidorami w plasterkach, kawiorem, sardynkami, łososiem, pasztetem, plasterkami jaja na twardo, plasterkami rzodkiewki itp. Kanapki obłożone i przykryte drugą kromką chleba nazywa się sandwiczami.

Przygotowanie większej ilości kanapek to czynność pracochłonna. Należy mieć uprzednio przygotowany ostry nóż oraz produkty. Wędlinę, mięso, kiełbasy, (zdjąć obowiązkowo osłonkę) cienko pokrajać, warzywa opłukać, konserwy rybne otworzyć, śledzie obrać, przygotować masło, pasty maślane, majonez, sałatki jarzynowe, itp.

Kanapki powinno się sporządzać na 2 godziny przed podaniem – obeschnięte kanapki są niesmaczne i brzydko wyglądają. Podaje się kanapki na tacach nakrytych serwetką.

Najczęściej kanapki przygotowuje się w dużych ilościach – np. na przyjęcie gości zaproszonych na brydża. Często również kanapki są podawane w dniu zwykłym na drugie śniadanie lub kolację. Licząc (w zależności od wielkości kanapek i ich jakości) po 8 do 10 i więcej na osobę, potrzeba 30 do 60 szt. dla rodziny składającej się z 4 – 5 osób.

Przygotowanie kanapek można przyspieszyć np. przez pokrajanie całej bułki wzdłuż na 2 lub 3 części, posmarowanie każdej części cienką warstwą masła lub pasty, ułożenie na całej długości podstawowych składników kanapek – ser, wędlina, śledź itp., przybranie plasterkami ogórka, rzodkiewki, listkami sałaty itp. i wreszcie pokrajanie w poprzek na kanapki odpowiedniej wielkości.


Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit

Waszym zdaniem

Powered by Facebook Comments

Napisano w Zakąski
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -