Podstawowym surowcem sałatek są warzywa gotowane (niekoniecznie specjalnie w tym celu) najczęściej pochodzące z wywarów na zupy lub sosy, a więc: ziemniaki, fasolka (zielona w strączkach lub sucha), groszek zielony, seler, marchew, pietruszka i inne.

Sałatki mogą być sporządzane z samych warzyw gotowanych, ale najczęściej stanowią one mieszaninę różnych produktów spożywczych, w tym również i surowych.

Z warzyw i owoców surowych nadają się na sałatki prawie wszystkie warzywa, a przeważnie: cebula, ogórki, szczypior, rzodkiewka oraz jabłka i pomidory. Buraki ćwikłowe surowe są rzadziej używane do sałatek, ponieważ zabarwiają na czerwono wszystkie inne składniki – natomiast przyrządza się z nich doskonałą sałatkę – „ćwikłę”. Dodatek warzyw surowych w bardzo dużym stopniu podnosi wartość odżywczą warzyw gotowanych znajdujących się w sałatce.

Oprócz warzyw i owoców surowych używać można na sałatki wszelkie inne produkty, nadające często sałatkom określone cechy, a więc: grzyby, śledzie, łosoś wędzony, mięso drobiu, wędliny, mięsa zimne (pieczenie), ryby itp. Warzywa należy gotować w parze lub w jak najmniejszej ilości wody, dodając około 7g soli na litr wody. Wodę należy zagotować, wrzucić warzywa do wrzątku i gotować pod pokrywką (patrz rozdział „Potrawy z warzyw i grzybów” str. 165). Ugotowane warzywa przeznaczone na sałatki, po wybraniu ich z wody łyżką cedzakową, powinny być ostudzone, pokrajane w kostki lub słupki podobnie, jak wszystkie inne składniki.

Do sałatek używa się zwykle jako przypraw soli, pieprzu, soku z cytryny (ewentualnie octu estragonowego), oliwy lub oleju sojowego, niekiedy śmietany, posiekanej naci pietruszki, szczypiorku, draganku (estragon), grzybów marynowanych, musztardy itp., a do przybrania – pokrajane jaja gotowane na twardo. Niezależnie od przypraw wyżej wymienionych, bardzo duże zastosowanie ma również sos majonezowy (patrz „Sosy” – str. 159) niezbyt gęsty, często z domieszką przecieru pomidorowego, musztardy itp. Przy przyrządzeniu surówek przyjmuje się normę od 80 do 125g surówki na osobę.

Przepisy sporządzania sałatek

Sałatka z ziemniaków I

75 dkg ziemniaków, 1/2 szklanki wywaru z warzyw albo bulionu, 1 cebula, sól, cukier, pieprz, ocet, oliwa

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinie, obrać i pokrajać w plasterki lub w kostkę. Polać wywarem z warzyw lub bulionem przyprawionym mocno octem z dodaniem do smaku soli, pieprzu (lub papryki) i odrobiny cukru. Pozostawić około 15 minut, potem domieszać cienko pokrajaną cebulę i 2 łyżki oliwy.

Sałatkę powyższą można przybrać do wyboru: nacią pietruszki, koprem, drobno pokrojonym szczypiorkiem, plasterkami pomidorów lub rzodkiewki, ugotowaną białą fasolą, plasterkami lub ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo, paskami strąków zielonych lub czerwonych papryk, plasterkami korniszonów lub ćwikły, plasterkami szynki, filetami śledzia itp.

Sałatka z ziemniaków II

Około 75 dkg ziemniaków w łupinach zalać wrzątkiem i ugotować tak aby się nie rozsypywały po obraniu. Pokrajać na grube plasterki lub kostkę i jeszcze dość gorące polać przyprawą przyrządzoną uprzednio w sposób następujący:

Zmieszać 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu i 3 łyżki ostudzonej przegotowanej wody z dodatkiem pół łyżeczki soli, szczypty pieprzu, łyżki posiekanej naci pietruszki i według życzenia łyżeczki posiekanego szczypiorku, można też dodać trochę musztardy. Przyprawą tą polać gorące ziemniaki i starannie wymieszać łyżką, aby wchłonęły przyprawę. Pozostawić aby ostygły i podać na zimno.

Sałatka z kalafiora

I. Dwa małe jędrne kalafiory ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odsączyć i podać na półmisku polane sosem winegret i posypane papryką.

II. Dwa małe jędrne kalafiory oczyścić i podzielić na małe różyczki, wypłukać w wodzie, dodać do wody dwie łyżki octu (aby pozbyć się ewentualnych gąsieniczek). Pokrajać cienko 6 rzodkiewek, 1 cykorię, 1 główkę sałaty, Wszystko wymieszać i polać sosem winegret lub majonezem.

Mieszanka jarzyn

Ugotować 75 dkg ziemniaków, 2 marchwie i 1 seler, pokrajać w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Po godzinie podać w salaterce polane sosem winegret lub śmietaną przyrządzoną z dodatkiem octu, posiekanej cebuli, soli, pieprzu i szczypty papryki. Posypać posiekaną nacią pietruszki. Każdy ze składników mieszanki można zastąpić gotowanym grochem, fasolką szparagową, zielonym grszkiem itp.

Sałatka mieszana z fasoli

25 dkg białej fasoli, 2 małe cebule, 4 korniszony, 1 pomidor, sól, pieprz, oliwa, ocet,2 jaja na twardo

Fasolę ugotować (nie za miękko) i osączyć. Jedną cebulę posiekać i wymieszać z fasolą, ułożyć na talerzu i przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Na środku położyć pół jaja na twardo, 1 cebulę i resztę jej pokrajać na plasterki i obłożyć nimi dookoła fasolę na talerzu. Na fasoli rozłożyć kolisto kilka korniszonów. Paski pomidora rozłożyć promieniście na fasoli między korniszonami.

Sałatka włoska

6 ziemniaków, 2 jabłka winne, 2 marchwie, 10-15 dkg szynki, 2 jaja na twardo, 1 ogórek kiszony, 3 łyżki zielonego groszku, 1 cytryna, 2 pomidory, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz

Ziemniaki ugotować (nie za miękko). Gdy ostygną pokrajać na cienkie paski. Marchew ugotować i posiekać. Jabłka obrać i pokrajać na cienkie paski, tak samo pokrajać szynkę. Jaja i ogórek posiekać. Wszystko wymieszać, dodając zielony groszek, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Dodać pokrajane świeże jędrne pomidory, kilka łyżek majonezu i jeszcze raz wszystko lekko wymieszać. Podać w salaterce, przybierając wszystko listkami sałaty.

Sałatka z ziemniaków z pieczarkami

30dkg drobnych ziemniaków, 25 dkg pieczarek, 1 mały kalafior, 10 dkg korniszonów, 2 jaja na twardo, 2 cytryny, 1 szklanka majonezu, sól, pieprz, oliwa

Oczyszczone pieczarki ugotować, osuszyć i pokrajać na cienkie paseczki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z jednej cytryny i pozostawić co najmniej na pół godziny. Drobne ziemniaczki ugotować w osolonej wrzącej wodzie (około 20 minut), osączyć i jeszcze ciepłe posolić i skropić oliwą. Pół małego białego kalafiora obmyć, obgotować, osączyć i podzielić na małe różyczki. Dwa jaja ugotowane na twardo ostudzić w bieżącej wodzie, obrać ze skorupki i zgnieść widelcem. Do szklanki majonezu (patrz „Sosy”) domieszać zgniecione jaja i sok z cytryny, wymieszać z pieczarkami, ziemniaczkami i różyczkami kalafiora. Polać majonezem i podać w salaterce przybrane korniszonem.

Sałatka śledziowa

2 śledzie, 4 ziemniaki, 5 dkg fasoli, 1 cebula, 1 jabłko, 10 dkg ogórka kiszonego, pieprz, ocet, 4 łyżki oleju lub oliwy

Śledzie wymoczyć, obrać ze skórki, odfiletować, usunąć ości i drobno pokrajać. Ziemniaki ugotować w łupinie, obrać, ostudzić i pokrajać w drobną kostkę. Fasolę ugotować. Jabłka obrać, pokrajać w drobną kostkę, tak samo ogórek po usunięciu pestek. Cebulę drobno pokrajać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przyprawić pieprzem, solą, octem, oliwą i drobno posiekanym szczypiorkiem. Zamiast ogórka kiszonego można dodać kilka pokrajanych drobno korniszonów. Podawać w salaterce. Do sałatki tej można użyć również śledzie marynowane.

Sałatka rybna

30 dkg ryby z wody, 4 ziemniaki, 1 ogórek kiszony lub korniszony, 1 jabłko winne, 10 dkg gotowanego zielonego groszku, sól, pieprz, majonez, ocet lub sok z cytryny, musztarda

Gotowaną rybę obrać z ości i drobno pokrajać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i pokrajać w kostkę. Jabłko i ogórek obrać i pokrajać w kostkę. Wszystko wymieszać z dodaniem zielonego groszku, przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem lub sokiem cytryny ewentualnie musztardą. Wyłożyć na salaterkę i polać majonezem, podać też oddzielnie majonez w sosjerce. Do sałatki można też dodać drobno posiekane jajo na twardo.

Sałatka mięsna

Przygotować jak sałatkę rybną z tym, że zamiast ryby użyć pieczeni cielęcej, pokrajanej w cienkie paski.

Sałatka z kiełbasy z soczewicą

25 dkg kiełbasy myśliwskiej, 120 g soczewicy, 1 cebula, 1/2 selera, 2 jabłka, 6 łyżek oleju, 2 łyżki octu, przyprawy

Wymieszać olej z octem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, domieszać cebulę pokrajaną w kostkę. Soczewicę ugotować i na gorąco wymieszać z przygotowanym sosem. Seler pokrajać w kostkę i krótko zagotować w wodzie osolonej z dodatkiem octu. Kiełbasę i obrane jabłka pokrajać w kostkę. Kostki selera, kiełbasy i jabłka wymieszać z soczewicą.

Sałatka z parówkami

2 parówki obrać z osłonek, pokrajać na plasterki i wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem lub białą fasolą z dodatkiem soli, pieprzu, octu i oliwy. Porcje sałatki na talerzykach oblać dookoła śmietaną z chrzanem (patrz „Sos chrzanowy”) albo majonezem.

Sałatka z drobiu

Przygotować jak sałatkę rybną z tym, że zamiast ryby używa się resztki gotowanego lub pieczonego drobiu.

Sałatka z drobiu po amerykańsku

25 dkg mięsa ugotowanej kury, 10 dkg selera (bulwy lub łodygi), 5 dkg majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 główka sałaty, rzodkiewka lub pomidory

Rozdrobnione mięso kury i ugotowaną bulwę lub umytą łodygę selera pokrajać w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z majonezem. Ułożyć porcję na listkach sałaty i przybrać plasterkami rzodkiewki lub pomidora.

Sałatka jarzynowa

4 ziemniaki, marchew, seler, 10 dkg kalafiora, 10 dkg groszku zielonego, 10 dkg białej fasoli, 10 dkg fasoli szparagowej, ogórek kiszony, jabłko, sól, pieprz, cytryna, majonez, jajko na twardo

Ziemniaki ugotować w łupinie, obrać i pokrajać w kostkę. Warzywa ugotować oddzielnie – kalafior podzielić na różyczki, fasolę szparagową pokrajać drobno, jabłko obrać i pokrajać w kostkę. Ogórek obrać i pokrajać na małe paski, marchew i seler pokrajać w kostkę. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać 3 -4 łyżki majonezu i wymieszać. Podać w salaterce polewając majonezem, przybrać jajem na twardo pokrajanym na plasterki, listkami sałaty, plasterkami pomidora. Można dodać 20 dkg pokrajanej w kostkę pieczeni cielęcej lub mięsa z drobiu.

Sałatka szparagowa

40 dkg szparagów, sól, pieprz, ocet, oliwa, nać pietruszki

Szparagi ostrugać, odciąć dolne stwardniałe części, ugotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokrajać na kawałki o długości około 3 cm. Ułożyć w salaterce, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Posypać posiekaną nacią pietruszki i ewentualnie trybulką.

Sałatka z pomidorów

3-6 jędrnych pomidorów, 2-3 cebule, 1 cytryna lub ocet, pieprz, sól, oliwa

Pomidory i cebulę pokrajać na plasterki. Plasterki pomidorów ułożyć na półmisku i obramować plasterkami cebuli. Można też układać na przemian plasterki pomidorów i cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, octem i oliwą.

Sałatka z cykorii po holendersku

50 dkg cykorii, 2 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki białego wina, sól, pieprz, cukier, śmietana

Cykorie oczyścić, umyć, pokrajać na paski, skropić sokiem z cytryny. Jedno żółtko ugotowane na twardo rozetrzeć, wymieszać z surowym żółtkiem i stopniowo domieszać oliwę, dwie łyżki śmietany i wino. Otrzymany w ten sposób sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, potem wymieszać z cykorią. Można podać cykorię z majonezem wymieszanym ze startą cebulą, posiekaną nacią pietruszki i drobno pokrajanym kiszonym ogórkiem.

Sałatka z kukurydzy

Cztery kaczany młodej kukurydzy ugotować i obrać. Domieszać drobno pokrajany seler, 1 strąk posiekanej zielonej papryki, 1 strąk drobno pokrajanej czerwonej papryki, 1 łyżkę posiekanej cebuli. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Podać w salaterce, przybierając nacią pietruszki.

Sałatka skandynawska

Ugotować w skórce burak ćwikłowy i sześć ziemniaków, obrać i pokrajać je w plasterki. Ułożyć w salaterce na listkach sałaty przekładając plasterkami 2 jaj ugotowanych na twardo. Na wierzchu położyć 4 połówki sardynek (z puszki) lub dzwonka marynowanego śledzika. Do sałatki skandynawskiej dodać sól, pieprz, ocet i oliwę.

Sałatka z czarnej rzodkwi i twarogu

30 dkg czarnej rzodkwi, 10 dkg twarogu, 10 dkg śmietany, 1 cebula, sól

Rzodkiew oczyścić, opłukać, cienko obrać i zetrzeć na tarce. Posolić, wymieszać z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz roztartym twarogiem i polać śmietaną.

Sałatka z ryżu i zielonego groszku

Ugotować 10 dkg ryżu (na sypko) i 10 dkg zielonego groszku. Strąk zielonej papryki przekrajać, usunąć nasiona i gniazdo nasienne, pokrajać na małe kawałki. Oczyścić i wymyć 3 pieczarki, osuszyć je i pokrajać na paski. Dwa pomidory obmyć i pokrajać na kawałki. Pokrajany pieprz, pieczarki i pomidory zrumienić w oleju na patelni, ostudzić i wymieszać z ryżem i zielonym groszkiem. Przygotowaną sałatkę przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Podać na zimno.

Sałatka z jaj i selera

Sześć jaj ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokrajać dość grubo, seler zetrzeć na grubej tarce, dodać łyżeczkę posiekanej cebuli, soli i pieprzu do smaku, szczyptę papryki i pół szklanki majonezu, ostrożnie wymieszać. Podzielić na porcje i podać na listkach sałaty, przybierając pokrajaną nacią pietruszki i ewentualnie paskami zielonej papryki.

Sałatka z pomidorów z jajami na twardo

2 jędrne pomidory przekrajać skośnie na połówki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. 2 jaja ugotowane na twardo, oddzielnie przetrzeć przez sitko białka i żółtka. Na każdej połówce pomidora pokryć ćwiartki powierzchni na przemian ( w szachownicę) przetartym białkiem i żółtkiem – na środku można położyć zwinięty filet śledzika (z puszki), przybrać posiekaną nacią pietruszki.
Po skropieniu sokiem z cytryny można położyć połówki pomidora posmarować musztardą.

Sałatka z pomidorów i fasoli szparagowej

40 dkg fasoli szparagowej oczyścić i ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 20 minut bez pokrywy), osączyć i ostudzić. Cztery jędrne pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokrajać na dość grube plasterki. Cztery jaja ugotować na twardo, ochłodzić, obrać ze skorupki i pokrajać na plasterki. Fasolę szparagową ułożyć na półmisku, a na niej piramidki z układanych na przemian plasterków pomidora i jaja na twardo. Przybrać posiekaną nacią pietruszki. W sosjerce podać sos winegret.

Sałatka z pomidorów z jajami

40 dkg pomidorów, 2 jaja na twardo, 10 dkg śmietany, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz

Pomidory umyć, pokrajać na plastry i ułożyć na półmisku. Jaja ugotować na twardo po ostudzeniu posiekać i wymieszać ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Pomidory na półmisku posypać solą i pieprzem i oblać przygotowanym sosem ze śmietany.

Sałatka z papryki pieczonej

4 strąki papryki opiec na ruszcie lub na patelni obracając je dookoła tak, aby skórka popękała – wtedy je obrać. Strąki przekrajać, usunąć gniazda nasienne i nasiona i pokrajać w poprzek. Można domieszać plasterki małych jędrnych pomidorów, obranych ze skórki. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Obłożyć dookoła plasterki młodej cebuli.

Sałatka z ogórka, papryki i pomidorów

2 ogórki, 2 strąki papryki, 30 dkg pomidorów, ocet (lub sok z cytryny), sól, cukier, oliwa, łyżeczka posiekanej naci pietruszki

Ogórki obrać, pokrajać wzdłuż i usunąć miąższ z pestkami. Opłukać strąki papryki, włożyć do łyżki cedzakowej i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokrajać na cienkie krótkie paski. Jędrne pomidory umyć i pokrajać w małą kostkę, wymieszać ze sparzoną papryką z dodatkiem soli i cukru, ewentualnie pieprzu, octu (lub soku z cytryny) i oliwy. Mieszaniną tą napełnić połówki ogórków, posypać z wierzchu posiekaną nacią pietruszki.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -