Przekąski są podawane przed właściwym posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Mimo, że już Sokrates powiedział – „głód najlepiej pobudza apetyt”, to jednak starożytni Grecy i Rzymianie przed posiłkiem nie głodzili się, lecz spożywali selery, cykorię i endywię w celu „zaostrzenia” apetytu.

Zwyczaj ten przetrwał do dni dzisiejszych, z tym że rodzaj przekąsek był coraz bardziej urozmaicany i różne narody wnosiły do nich swoje specjalności.

Przekąski sporządzane są zwykle na zimno lub gorąco, często do wódek i różnych napojów alkoholowych, w małych porcjach lub uprzednio przygotowane jako sałatki oraz tzw. kanapki na małych kromkach chleba lub bułki, albo na grzankach. Przekąski powinny być przyjemne dla oka i apetyczne. Możliwe łączenia jaj, ryb, skorupiaków, serów, sałat i jarzyn przy sporządzaniu przekąsek są wprost nieograniczone. Do przekąsek podaje się zawsze chleb i świeże masło, do niektórych – majonez i sos tatarski. Jako przyprawy są podawane sól, pieprz mielony, papryka, ocet estragonowy, cytryna, musztarda, oliwa.

Potrawy zaliczane w zależności od okoliczności do przekąsek zimnych lub gorących, wymagające bardziej złożonych czynności przy ich przygotowaniu, jak np. bigos, gulasz, rolady z mięsa i drobiu, ryby w galaretach, mięsa pieczone, jaja faszerowane itp. – podane są w odpowiednich rozdziałach.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -