Śledzie garnirowane

2 śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 12 godzin), zmieniając kilka razy wodę. Oczyścić, zdjąć skórkę, usunąć ości, przepołowić wzdłuż i pokrajać ukośnie na dzwonka. Ułożyć na półmisku i przybrać plasterki cebuli, nacią pietruszki, korniszonami, marynowanymi grzybkami lub rydzami, skropić octem i oliwą.

Śledzie w śmietanie

2 śledzie solone, cebula, 4 łyżki śmietany, pieprz, cytryna
lub ocet, cukier

Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować i usunąć ości. Filety pokrajać na 3-4 części. Ułożyć w salaterce. Cebulę posiekać, wymieszać ze śmietaną, przyprawić szczyptą pieprzu, cukrem do smaku i sokiem cytrynowym lub octem. Tak przyprawioną śmietaną zalać śledzie i posypać posiekaną nacią pietruszki.

Śledzie w oliwie

2 śledzie, 4 łyżki oliwy ( lub oleju sojowego), 2 cebule, pieprz

Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować, usunąć ości, pokrajać na 4 części, ułożyć w salaterce i przyprawić pieprzem. Obłożyć śledzie posiekaną cebulą, zalać oliwą i ubrać nacią pietruszki.

Śledzie w majonezie

Śledzie przygotować jak wyżej i polać w salaterce majonezem (patrz „Sosy”). Można przybrać plasterkami cytryny.

Śledzie z pomidorami

Śledzie przygotować jak wyżej. Między dwa plasterki pomidora układać kawałki filetów posypane posiekaną cebulą i mielonym pieprzem, polać majonezem.

Śledzie marynowane

3 śledzie, 1/2 szklanki octu 6%, 1/2 szklanki wody, 1 cebula
1 marchewka, listek laurowy, ziele angielskie, cukier

Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować i ułożyć w słoju. Wodę zagotować z pokrajanymi w talarki warzywami i przyprawami, połączyć z octem, ostudzić i zalać śledzie. Słój przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu.

Śledzie z musztardą

3 śledzie, 4 dkg musztardy, 1 mała cebula, 1/2 szklanki
octu 6%, 1/2 szklanki wody

Śledzie wymoczyć i obrać ze skóry, odfiletować i usunąć ości. Każdy filet posmarować masą przygotowaną z musztardy i drobno posiekanej cebuli, zwinąć masą do środka, spiąć wykałaczką. Zwinięte rolki ściśle ułożyć w słoju i zalać zaprawą octową jak wyżej. Słój przykryć i postawić w chłodnym miejscu.

Śledzie z pastą pomidorową

Śledzie jak wyżej wymoczyć, odfiletować i usunąć ości. Filety pokrajać na 4 skośne kawałki. Łyżkę pasty pomidorowej zmieszać z 4 dkg musztardy i łyżką oliwy lub oleju. Pokrajane filety ułożyć w salaterce, polać przygotowaną masą pomidorową. Można podawać zaraz, smaczniejsze jednak będą po paru dniach.

Pasta śledziowa

2 śledzie wymoczyć, oczyścić, zdjąć skórkę, odfiletować i usunąć ości. Przepuścić przez maszynkę (ewentualnie z mleczkiem, ikrą i dwoma jabłkami). Dodać trochę musztardy, margaryny „Palma” i razem dobrze utrzeć. Podawać do chleba lub bułki.

Pasta z sielawek

25 dkg wędzonych sielawek, 3 łyżki oleju lub oliwy,
1 cebula, cytryna, pieprz

Sielawy obrać ze skórki, usunąć główki, wnętrzności i ości. Drobno posiekać na masę i przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i oliwą. Podaje się do pieczywa.

Łosoś wędzony

Cienkie, ukośnie ścięte plastry wędzonego łososia ułożyć na półmisku i podać z cytryną pokrajaną na kawałki, przybierając nacią pietruszki.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -