Kliny z jabłek

Jabłko obrać i pokrajać na plasterki o grubości 10 do 15 mm. Każdy plasterek przekrajać na 3 lub 4 kliny. Kliny posmarować serem Roquefort roztartym ze śmietaną lub twarogiem ze śmietaną. W każdy klin wetknąć wykałaczkę.

Ogórki nadziewane

Przekrajać wzdłuż ogórek na połówki. Wydrążyć łyżeczką. Połówki nadziewane zmieloną szynką lub twarożkiem zmieszanym z posiekanym szczypiorkiem albo zieloną papryką. Nadziane połówki pokrajać w poprzek na porcje, o szerokości ok. 20 mm i w każdą wetknąć wykałaczkę.

Pomidory nadziewane

Przygotować kilka ładnych, jędrnych pomidorów. Ściąć ostrym nożem wierzchy pomidorów i wydrążyć je łyżeczką. Wydrążone pomidory nadziewać pastą śledziową (patrz „Pasta śledziowa”), sałatką jarzynową (patrz „Sałatka jarzynowa”) itp. Posiekać drobno trochę naci pietruszki, szczypiorku. Wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny – sosem tym polać pomidory.

Pizza z kiełbasy po mediolańsku

20 dkg mąki, 1,5 dkg drożdży, 5 dkg masła, 1 jajo, 50 dkg pomidorów, cebula, salami, ser tylżycki, mleko, sól, pieprz

Z mąki z dodatkiem masła, mleka, jaja i soli przygotować ciasto drożdżowe. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem, ułożyć na dnie plasterki pomidorów i cebuli, posypać pieprzem i solą. Ułożyć plasterki salami i sera. Przykryć ciastem. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto znowu wyrośnie, formę wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Po wyłożeniu z formy pokrajać na plastry i podać na gorąco.

Kulki węgierskie

Przygotować około 30 dkg mięsa mielonego, przyprawić solą i pieprzem, uformować z niego małe kulki i obtoczyć je w mące. Kulki zrumienić z 10 dkg tłuszczu na patelni na silnym ogniu, przechować w cieple. Szklankę ryżu obetrzeć serwetką (bez płukania), ryż zrumienić do koloru złotego z 5 dkg masła w rondlu i zalać 2 szklankami gorącego rosołu, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane 3 cebule, listki z 2 główek sałaty (większe listki przeciąć na pół). Na wierzchu ułożyć kulki, nałożyć pokrywę i gotować około 25 minut, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podczas gotowania dolać trochę rosołu. Wyłożyć kulki na ogrzany talerz, do ryżu dodać 10 dkg tartego sera tylżyckiego lub szwajcarskiego, dobrze wymieszać i wyłożyć ryż na ogrzany półmisek, przybrać kulkami z mięsem i zaraz podać.

Serdelki z serem

4 serdelki obrać z osłonek i przekrajać do 3/4 długości. W utworzoną szczelinę włożyć pałeczkę sera tylżyckiego lub szwajcarskiego o grubości 15 mm i cienki pasek szynki , utrwalić całość przetykając drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane serdelki podsmażyć na maśle do chwili, gdy ser zacznie się topić. Ułożyć serdelki na talerzu i przybrać dookoła plasterkami pomidorów, na których kładzie się plasterki jaj ugotowanych na twardo i drobno pokrajaną nać pietruszki. Podać serdelki na gorąco.

Befsztyk po tatarsku

1. Około 20 dkg dobrego mięsa – rostbef lub polędwica przepuścić przez maszynkę, wymieszać dokładnie z jednym żółtkiem, łyżką drobno posiekanej cebuli, łyżką oliwy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i musztardą. Z masy uformować małe befsztyki, podawać na surowo. Masą tą można także smarować kanapki.

2. Przyrządzić befsztyk jak wyżej, dodając jeszcze do masy sardynkę.

3. Przyrządzić masę mięsną jak w przepisie, 1, dodając do masy łyżeczkę posiekanej naci pietruszki i ewentualnie łyżeczkę kaparów.

Dodatki do befsztyka – żółtko, cebulę, oliwę itp. podaje się często osobno, aby każdy mógł sam doprawić wg smaku.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -