Podczas przyjęć podaje się zwykle różnego rodzaju napoje alkoholowe. Zaznaczając, że udane przyjęcie absolutnie nie zależy od dużej ilości alkoholu i często dzieje się wręcz odwrotnie – radzimy pod tym względem dać pierwszeństwo, wzorem krajów o wysokiej kulturze, winom i to nie koniecznie gronowym. We Francji np. (ojczyźnie winnic) obserwujemy bardzo duże spożycie win jabłecznych. Zalecamy przy sposobności własną domową produkcję jabłecznika i win porzeckzowych.

Napoje alkoholowe przy stole powinny być podawane w określonym porządku:

Do przekąsek zimnych – pasztetu wędlin, pieczeni na zimno, jaj itp. można podać wódkę, albo wina wytrawne i półwytrawne1 białe i czerwone oraz wytrawny wermut. Do ryb białe wino wytrawne.

1 Na etykietach win zagranicznych wyraz „sec” (po francusku) lub „dry” (po angielsku), oznacza wino wytrawne; „doux’ lub „sweet” – wino słodkie.

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -