Otrzymujemy od Państwa wiele zapytań dotyczących alkoholi bezglutenowych – przede wszystkim, które z dostępnych wódek nadają się do spożycia przez osoby z celiaklią i na diecie bezglutenowej. Zaczęliśmy zatem gromadzić wiedzę na ten temat i oddajemy w Państwa ręce zakładkę Gluten-free, którą będziemy sukcesywnie rozbudowywać – zaczynając od wódek.

Niestety, niewiele jest rzetelnych badań wódki, niemniej cały czas liczymy, że pojawiać będą się kolejne. Gdybyście, Czytelnicy, na takowe trafili, zachęcamy do podsyłania oraz dzielenia się własnymi spostrzeżeniami - kontakt@szotyszociki.pl

Wódki czyste Wedle dostępnej nam wiedzy, alkohole uznawane za bezpieczne to produkowane ze spirytusu ziemniaczanego:

Poza wymienionymi, z „ziemniorka” produkowana jest wódka Palace (zwana „Pałacową”) oraz Cracovia Supreme Luksusowa, a z kukurydzy Smirnoff [1] UWAGA: Nie dotyczy produktów typu Smirnoff Ice, w których dodatkach może pojawić się gluten.

Pozostałe wódki produkowane z żyta czy pszenicy budzą sporo wątpliwości. Z jednej strony wódki zbożowe uznawane są za bezpieczne – „Producenci uważają, że białka, a także ich fragmenty (gluten jest białkiem) są związkami nielotnymi i nie ma szans, aby mogły zostać przetransportowane do spirytusu podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji. W związku z tym producenci i technolodzy uważają, że nie ma potrzeby robienia badań na zawartość glutenu i w ogóle się ich nie robi. Nie przeprowadza się badań także dlatego, że nie ma wymogów prawnych dotyczących badania zawartości glutenu w alkoholach. Nie ma też wymagań dotyczących umieszczania tego typu informacji na etykietach alkoholi.” [2] Z drugiej jednak strony, we wszystkich możliwych poradnikach znaleźliśmy informację – jeśli występuje chociaż cień wątpliwości, czy produkt jest bezpieczny, nie należy go spożywać.

Wódki smakowe

Wódki smakowe stanowią oddzielne zagadnienie. W tym przypadku gluten może być zawarty w dodatkach smakowych lub aromatycznych. Badania Stowarzyszenia Osób z Celiaklią i Na Diecie Bezglutenowej pokazały, iż śladowe ilości tego białka znalazły się w Żołądkowej Gorzkiej czy Żubrówce. Zatem, jak w przypadku czystych wódek zbożowych – należy zachować ostrożność.

Pozostałe alkohole

Nie jesteśmy koneserami wina, piwa czy mocniejszych alkoholi w rodzaju whisky, więc odsyłamy do literatury. Wedle dostępnej nam wiedzy, osoby na diecie bezglutenowej muszą unikać piwa (chyba, że jest ono oznaczone jako bezglutenowe) oraz whisky, whiskey i bourbonów. Dozwolone jest spożycie wina oraz cydru

    Tworząc ten dział opieramy się na ogólnodostępnych materiałach. Źródła: [1] http://celiacdisease.about.com/od/GlutenFreeAlcohol/a/Gluten-Free-Vodka-List.htm [2]http://www.affek83.linuxpl.info/portal/czytelnia/18-alkohole-bezglutenowe http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/ http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/dieta_bezglutenowa_pytania.htm#alkohol http://forum.celiakia.pl

Podziel się! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Reddit
Advertisement
Wasze głosowanie
   
Kontakt
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z:
- reklamą
- patronatem dla eventu
- treścią recenzji

wyślij mail na adres:
kontakt@szotyszociki.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

_________Uwaga!_________

Strona zawiera treści związane z alkoholem. Prosimy o podanie swojej daty urodzenia

- -